Opruimen met Marie Kondo

JoséInterieur, Persoonlijk Leave a Comment

Ze zeggen niets voor niets ‘Een opgeruimd huis, een opgeruimde geest’. Vorig zomer had ik ontzettend behoefte aan rust. Met name in mijn hoofd. Dus besloot ik flink op te ruimen. Letterlijk en figuurlijk. Eerst pakte ik ons huis aan. Met Marie Kondo. En omdat deze methode me heel goed is bevallen vertel ik jullie er graag meer over!

Opruimen met de KonMari methode

Ik had een jaar eerder al eens een opruimchallenge gedaan waarbij ik voor mijn gevoel al aardig rigoureus had opgeruimd. Toch was ons huis inmiddels weer een hoop spullen rijker. Niet dat het huis een rommel was, maar al die spullen brachten wat onrust. Misschien herkennen jullie dat wel. Vervelend toch als je iets niet even snel kunt vinden? Of als je spullen geen goede plek kunt geven omdat de kast al vol zit met.. Ja met wat eigenlijk? Tijd om het opruimen eens op een andere manier aan te pakken.

Het boek Opgeruimd van Marie Kondo zou me hierbij gaan helpen. De subtitel ‘De manier om orde en rust in je leven te brengen’ sprak me aan. Met de methode van Marie Kondo, ook wel KonMari genoemd, houd je alleen de dingen waar je blij van wordt en doe je al het andere weg. Het idee hierachter is niet alleen een opgeruimd huis, maar ook verandering in je manier van denken, leefgewoonten en het nemen van besluiten. Klinkt goed toch? Daarnaast geeft het een zichtbaar resultaat, wat op mij altijd een positief effect heeft en me daarnaast stimuleert het ook netjes te houden.

Je leven resetten

Dit stuk sprak me erg aan in het boek: “Vanaf het moment dat je begin met opruimen, word je gedwongen je leven te resetten. Als gevolg hiervan zal je leven beginnen te veranderen. Daarom kun je het best zo snel mogelijk beginnen met het opruimen van je huis, want daarna heb je pas de ruimte om de zaken die er werkelijk toe doen onder ogen te zien. Je wordt dan niet meer afgeleid door de rommel. Het opruimen is slechts een middel, niet het uiteindelijke doel. Het ware doel zou moeten zijn dat je je leven kunt inrichten zoals je altijd al wilde.”

Het heeft raakvlakken met minimalisme waarbij je het overtollige uit je leven verwijderd. Daardoor richt je je op de essentie, dat wat je echt belangrijk vindt en creëer je meer geluk en vrijheid in je leven. Dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor verplichtingen en alle afleidingen (prikkels!) die per dag naar je toe worden gezonden. Meer over minimalisme en handige tips vind je ook in het boek Verlangen naar minder van Jelle Derckx.

Bepaal je doel en visualiseer dit

Door een concreet doel te bepalen, voorkom je dat je weer terugvalt in je oude patroon en weer van alles gaat bewaren. Ik stelde het volgende doel: een thuis waarin rust en balans centraal staat en we omringd zijn door spullen die favoriet zijn of echt iets bijdragen aan ons gezinsleven. Dus geen spullen meer die we nooit gebruiken of die we niet echt fijn vinden om te gebruiken. Het mooie is dat wanneer je dit ook kunt visualiseren, je doel tastbaarder wordt. Als je ook nog antwoord kunt geven op de vraag waarom je dit wilt, dan ben je klaar om te beginnen!

Opruimen per categorie

Er zijn meerdere manieren om drastisch op te ruimen of te ontspullen. In plaats van per ruimte op te ruimen, raadt Marie Kondo je aan om het per categorie aan te pakken. Wat mij enorm aansprak omdat je dan pas echt ziet hoeveel je van iets hebt. Ik ontdekte daarbij dat ik, ondanks dat ik een heel opgeruimd type ben, door gebrek aan opbergruimte toch ook spullen uit dezelfde categorie op meerdere plaatsen in huis had opgeborgen. Yep, guilty! Dus het idee om alles uit een categorie op één plek te verzamelen en dan pas te kijken wat je wilt houden werkte daarom voor mij heel goed. En ja, je huis wordt daardoor eerst nog rommeliger, maar het resultaat mag er na die tijd zijn! Belooft!

Volg een specifieke volgorde

Omdat het vrij lastig kan zijn om dingen weg te doen, werkt Marie Kondo met een specifieke volgorde. Het proces van wegdoen verloopt soepeler als je begint met een categorie waarover je vrij makkelijk kunt beslissen, bijvoorbeeld kleding. Vanuit daar werk je toe naar de moeilijkere categorieën waar meer emotionele waarde aan hangt. Want als je eenmaal bezig bent ontwikkel je een soort van flow waardoor je steeds makkelijker weet of je iets wilt houden of niet. Ook geeft Marie Kondo handige tips die je helpen om die beslissing makkelijker te maken. Spullen waar je afscheid van neemt bedank je en doe je weg. Het bedanken heb ik niet echt gedaan, maar ik kan me voorstellen dat anderen dit wel prettig vinden.

Niet verminderen, maar bewust kiezen

Dit keer ging ik niet ontspullen om het ontspullen, iets wat ik bij de opruimchallenge eigenlijk wel heb gedaan. In plaats daarvan bepaalde ik welke spullen ik wilde houden omdat ik er blij van werd. Of zoals Marie Kondo dat zegt: die me ‘that spark of joy’ gaven! Hieronder vielen bij mij ook dingen die niet per se mooi zijn, maar die ik fijn vind om te gebruiken. De spullen die me geen goed gevoel gaven of waar ik niets meer mee had liet ik los. Door dit te doen reset je als het ware je leven. En voel je na het opruimen dat het nog niet klopt? Geen nood, je kunt altijd nog verder doorgaan. Het is echt een proces. Ik neem nog steeds afscheid van spullen.

Wegdoen of bewaren

Marie Kondo geeft je slechts twee taken: wegdoen en besluiten waar je de overgebleven spullen bewaart. Daarbij is het belangrijk dat je deze volgorde aanhoudt zodat je ook alleen maar opbergt wat je echt wilt houden. En dus niet de spullen waar je eigenlijk niet meer blij van wordt, maar waarvoor je een geniale opbergplek hebt gevonden (ik weet het, wel heel verleidelijk).

Geef je spullen een vaste plek

Het klinkt misschien als een open deur, maar de spullen die je bewaart kun je het beste per categorie een vaste plek geven. Zonder vaste plek gaan ze al gauw rondslingeren en zorgen ze dus opnieuw voor rommel. En dat wil je niet, want je bent niet voor niets aan het opruimen! Ik heb hier dagelijks profijt van. Zo heb ik mijn ‘rommellade’ in de keuken in vakken verdeeld en alleen het noodzakelijke hierin elk op een eigen plek opgeborgen. Ik ben nu nooit meer mijn sleutels kwijt, kan altijd het vuilnispasje vinden en heb snel een pen bij de hand. Ga zo maar door. Heerlijk! Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld mijn voorraad verzorgingsproducten. Doordat ik deze nu allemaal bij elkaar heb opgeborgen, kan ik in een oogopslag zien wat ik nog in huis heb. Daardoor koop ik nu nooit meer teveel van iets. Ook het speelgoed van Finn heeft een vaste plek gekregen. Ideaal voor zowel ons als Finn om bepaald speelgoed te kunnen vinden en weer op te bergen.

Geef spullen een tweede leven

De spullen die jou geen spark of joy meer geven, kunnen wel heel praktisch of waardevol voor een ander zijn. Gooi daarom niet meteen alles weg, maar kijk wat je er nog mee kunt doen. Er zijn veel instanties die heel graag diverse dingen aannemen, zoals bijvoorbeeld de Voedselbank, het Leger des Heils en Stichting Babyspullen. Ook oude brillen kun je doneren bij een brillenzaak. Zo kregen twee van mijn oude monturen op deze manier een nieuw leven.

Je kunt uiteraard ook eerst kijken of je zelf nog spullen kunt verkopen via Marktplaats bijvoorbeeld. Zo levert het naast ruimte ook nog wat geld op. Wil de verkoop niet lukken? Dan zijn er zat kringlopen te vinden waarvan de opbrengst ook naar een goed doel gaat.

Hoe ik het opruimen heb ervaren

Het hebben van spullen kost (misschien onbewust) energie: ze moeten worden uitgezocht, onderhouden, schoongemaakt, ga zo maar door. Daarom ben ik blij dat ik hier eens goed mee aan de slag ben gegaan. De methode van Marie Kondo heeft me hierbij echt geholpen. Tijdens het lezen van het boek begonnen mijn handen te jeuken! Het was bovendien fijn om lekker nuttig bezig te zijn en hiervoor de tijd te nemen. Ik heb alles door mijn handen laten gaan. En echt zoveel weggedaan, weggegeven of verkocht! Dat voelde al goed.

De ruimte die vervolgens in huis ontstond gaf me veel rust en daardoor energie. En daar was ik naar op zoek! De overgebleven spullen heb ik opgeborgen per categorie. Voor de kleinere dingen gebruik ik bijvoorbeeld opbergdozen met een leuk printje. Zo staat het ook nog eens leuk! De wijze van opbergen heb ik niet geheel overgenomen uit het boek, maar hierbij gekozen voor wat voor ons praktisch is. Het bevalt heel goed dat wanneer ik nu een lade of kastje opentrek, alles er netjes in staat, er nog ruimte over is en ik meteen kan pakken wat ik nodig heb. Daar hebben we echt elke dag profijt van!

Een minimalist zal ik nooit worden. Ik houd te veel van mooie accessoires om me heen. Ik zal daarom heus nog wel spullen toevoegen aan ons interieur. Blijft leuk! Echter hoeft ons huis er niet propvol mee te staan (en dus ook niet de kasten…). Verder heb ik geleerd (nog) veel bewuster te kiezen. Ook al is het nog zo’n koopje of helemaal on trend; m’n hart moet echt een sprongetje maken voor ik iets koop. Daarnaast wil ik voor mezelf de balans blijven opmaken door regelmatig om me heen te kijken en waar nodig dingen weer aan te scherpen.

Zijn er nog verbeterpunten? Ja hoor! Zo berg ik bijvoorbeeld verwerkte post en bonnetjes niet altijd meteen op, maar leg ze in een bakje op mijn bureau. Het scheelt dat ik sinds het lezen van het boek lang niet alle papieren meer bewaar, maar toch zou ik hier nog wel wat in kunnen verbeteren. Misschien straks maar eens even dat bakje opruimen… ;) Zo zijn er nog wel een paar van dit soort voorbeelden te noemen. Work in progress!

En túúrlijk is het bij ons ook nog steeds wel eens een rommeltje, want er moet natuurlijk ook lekker gespeeld kunnen worden in huis. Dat zal lekker zo blijven. Het scheelt nu alleen dat de basis goed is én dat alles weer makkelijk kan worden opgeruimd!

Opruimen met Marie Kondo werkplek

Pluspunten van een opgeruimd huis

Begint het al te kriebelen om ook op te ruimen? Nog even de pluspunten van een opgeruimd huis op een rij:

  • Meer ruimte, meer rust. Zowel voor iedereen zichtbaar, als in je hoofd. Je creëert ruimte om te ontspannen, krijgt nieuwe energie en ideeën!
  • Je weet wat je in huis hebt.
  • Je kunt je spullen met gemak terugvinden.
  • Een opgeruimd huis maakt ook fijner schoon (want man dat houdt echt nooit op..).
  • Je maakt makkelijker keuzes omdat je simpelweg niet zoveel opties meer hebt. En alles wat je hebt, vind je mooi!
  • Je bespaart tijd. Je hoeft immers niet zoveel meer op te ruimen, schoon te maken of te zoeken naar iets wat je niet kunt vinden.

Bovendien geldt voor mij echt: van een opgeruimd huis waarin ik ben omringd met favorieten word ik vooral erg blij! De ruimtes zijn in balans, stralen rust uit, waardoor de spullen die ik heb veel mooier uitkomen. Dat geeft mij energie en beïnvloedt ontzettend hoe ik me voel! Daarmee heb ik ook rust en ruimte gecreëerd om meer tijd te kunnen besteden aan dingen die voor mij echt belangrijk zijn.

En alle spullen waarvan ik afscheid heb genomen? Ik heb ze geen seconde gemist! Echt. Niet.

♡ José

▲▲▲
Dit blog is geen samenwerking, dus #nonspon, maar tot stand gekomen omdat ik blij ben dat ik het boek van Marie Kondo heb gelezen en dat graag met jullie wil delen. Heb je geen zin om het boek te lezen? Op Netflix vind je nu het eerste seizoen van ‘Tidying Up with Marie Kondo’ waarin de opruimgoeroe elke aflevering een ander gezin helpt met opruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *