Monstera stekken

JoséDIY, Planten en tuin 9 Comments

Ik doe lekker mee met de Urban Jungle trend. Eigenlijk heb ik helemaal geen groene vingers, maar ik begin het beetje bij beetje onder de knie te krijgen. Ik ben voorzichtig begonnen met cactussen en vetplanten, maar de laatste tijd komen er steeds meer andere plantjes bij in huis. En sinds kort ben ik zelfs aan het stekken geslagen!

Pilea stek

Mijn eerste stekje was van de populaire Pilea plant. Ik zag op Instagram vele mooie stekjes voorbijkomen en dacht, dat ga ik ook proberen! Erg leuk om iets kleins uit te zien groeien tot een mooi plantje! Trots op mezelf (en op het stekje natuurlijk) begon ik aan een volgend project: het stekken van de Monstera plant.

Monstera stekken

Op ons tv meubel stond onze Monstera plant te stralen. Hij werd alleen een beetje te groot voor die plek. Ook de luchtwortels groeiden behoorlijk. Ik besloot de plant te stekken, zocht online naar tutorials en ging aan de slag. Het blijkt heel makkelijk te zijn. Je kunt onder een luchtwortel de steel afsnijden en op water zetten. De luchtwortel kun je eventueel korter knippen als deze erg lang is. Daarna is het gewoon wachten tot er kleinere wortels uit de luchtwortel groeien. Wanneer dat het geval is, kun je de stek in de potgrond zetten.

image

Na een paar weken stonden de stengels nog steeds mooi overeind en groeide er zelfs een nieuw blad aan! Superleuk!

Monstera stek

Echt leuk om te zien hoe snel de stek verder groeit.

image

Blij met dit succesje, besloot ik nog een deel van de Monstera te stekken. Ik koos ervoor om hiervoor weer twee stengels met een luchtwortel te gebruiken. Op deze foto kun je goed zien dat er na verloop van tijd kleine worteltjes uit de grote luchtwortel zijn gegroeid.

image

Ook deze stek gaat binnenkort in de potgrond. Ik ben erg benieuwd hoe hij het verder gaat doen!

José

▲▲▲
P.s. Do you want to read the blog in English? Just let me know and I will translate it for you!

Comments 9

 1. Hoi,

  Ik heb de sprong gewaagd en waag een poging om mijn Monstera te stekken. Hoe lang duurde het bij jou voordat er nieuwe wortels uit de luchtwortel groeiden?

  Ben benieuwd!

 2. Post
  Author

  Hoi Jannita,

  Wat leuk dat je na het lezen van mijn blog ook bent gaan stekken! Leuk om te doen hè? Volgens mij is de wortel al prima uitgeschoten om in de potgrond te zetten. Ik gebruik zelf altijd gewone potgrond, maar wie weet is kiemaarde ook heel goed, durf ik niet te zeggen. Op een lichte plek zonder direct zonlicht doen de planten het bij mij het beste. Felle zon zou ik echt vermijden. Bij de verzorging voeg ik af en toe wat voeding aan het water toe. Op 123kamerplanten.com is ook veel informatie over de verzorging van planten te vinden. Hier spiek ik vaak even als ik een nieuwe onbekende plant in huis heb. Ik hoor graag hoe het straks met je stek gaat! Succes hè!

  Groetjes José

 3. Hi! Ik heb, na hebt lezen van je blog, ook mijn monstera plant gestekt! Netjes met luchtwortel en al in een vaas met water voor het raam in het zonnetje, hij vind het er zo te zien wel mooi. Nu zie ik op jou foto’s dat er uit je luchtwortel allemaal kleine nieuwe worteltjes komen. Bij mijn stek komt er uit de bruine luchtwortel en dikke witte langere wortel, eentje. Het geheel is nu zo’n 4cm lang. Kan ik hem dan al in de potgrond zetten? Ik heb kiemaarde, maakt het nog uit in wat voor aarde de stek komt? En! Op wat voor plek kan ik mijn stekje straks zetten? Zon of geen-zon?
  Ik hoor graag van je!
  Groet, Jannita

 4. Post
  Author

  Hoi Rebecca,

  Wat leuk dat je bij mijn blog bent terechtgekomen! Beide stekken doen het nog erg goed. Eentje heeft inmiddels vijf grote bladeren en de andere vier. Het hangt behoorlijk af van de plek waar de plant staat. Voor het raam (zonder direct zonlicht) doen ze het bij mij het beste. Ik denk dat ze beide wel uitgroeien tot een mooie grote plant. Ik ben heel benieuwd hoe het bij jou gaat! Succes!! En ook nog de beste wensen voor het nieuwe jaar!

  Groetjes José

 5. Hoi José,
  Per toeval kwam ik op je blog terecht. Ik was namelijk gaan googlen hoe je een monstera moet stekken. Ik heb zojuist mijn monstera gestekt, fingers crossed! Ik ben erg benieuwd hoe jouw stek er nu uit ziet. Heb je meer bladen gekregen?

  Groetjes,
  Rebecca

 6. Post
  Author

  Hoi Ruud,

  Zo dat zijn grote stekken, wat gaaf! Volgens mij moet het niets uitmaken dat je ze in plastic hebt staan hoor. Wat betreft het afdichten van de wond, daar heb ik geen ervaring mee. Bij mij is het nooit een probleem geweest dat ik het niet heb afgedicht en zijn de wonden vanzelf geheeld. Heel veel succes met het stekken. Ik ben benieuwd!

  Groetjes José

 7. Ruud.
  Vandaag voor het eerst gaan stekken,heb er 2 staan van bijna 2 meter hoog.
  Een stek genomen met 3 bladeren,had geen glazen pot dus plastic,hoop dat het geen probleem is,kijken of hij het gaat doen…
  Heb ooit eens gelezen dat je de wond van het afknippen moet afdichten met sigaren of sigaretten as om afsterven te voorkomen…
  Groetjes Ruud

 8. Post
  Author

  Dat vind ik ook hoor Nathalie! Het lukt me ook niet altijd. Daarom is het ook zo leuk dat deze stek het heel goed deed. En nog steeds trouwens! :-)

  Groetjes José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *