Mijn eigen slow fashion season (challenge)

JoséLifestyle, Persoonlijk Leave a Comment

Weet je nog? Dat ik afgelopen december aankondigde om drie maanden geen kleding te kopen? Ik vertel nu of het me is gelukt!

Geïnspireerd door Slow Fashion Season

Ik had verschillende blogs gelezen over Slow Fashion Season, een initiatief van CollAction. Hierbij werden mensen opgeroepen om een vastgestelde periode van drie maanden geen nieuwe kleding meer te kopen. Om onder andere meer bewustwording te creëren over hoe vervuilend de mode industrie is en hoe makkelijk er geld wordt uitgegeven aan nieuwe kleding. Ontzettend inspirerend!

Het nieuwe jaar beginnen met een challenge

Ook al kocht ik al aardig bewust, zo’n challenge wilde ik ook eens proberen. Wachten tot de volgende officiële challenge van dit initiatief wilde ik niet, dus werden het de eerste drie maanden van het nieuwe jaar. Hoogzwanger zou ik starten, want 1 januari was ik uitgerekend. En zoals ik in de blog waarin ik dit aankondigde al schreef, lijkt de challenge dan wellicht makkelijk. Daarvan was ik alleen nog niet zo zeker. Want geloof me, na een zwangerschap ben je op een gegeven moment echt klaar met je positiekleding.

3 maanden geen kleding kopen?

Volledig gemotiveerd ging ik van start. En om het maar meteen te verklappen, ik heb mijn hormonen in bedwang weten te houden! Pas de derde maand begon het wat te kriebelen en merkte ik dat ik steeds vaker online shops bezocht. Dat ik zin had in iets nieuws. Misschien ook wel een beetje aangewakkerd door het heerlijke lenteweer. Een paar keer had ik zelfs iets in mijn winkelmand geklikt. Gelukkig kan ik jullie vertellen dat uiteindelijk niets mijn kast heeft gehaald. Yes!

Huispak voor actie Because We Carry

Wél deed ik mee aan een inzamelingsactie van Because We Carry. Ik kocht een gloednieuw huispak voor een naar Lesbos gevluchte vrouw. Een vrouw die als kersverse moeder niet alleen geen fijne plek heeft om de baby mee naar ‘huis’ te nemen, maar ook geen schone kleding. Die mooie actie kon ik, net bevallen van Tijn én met een kast vol schone kleding, niet aan me voorbij laten gaan. Dat zijn jullie vast met me eens!

Bewust kiezen voor kleding

En hoe verder? Het behalen van de challenge betekende niet dat ik per 1 april los wilde gaan met shoppen. Zeker niet. In plaats daarvan besloot ik eerst goed door mijn kast heen te gaan en deze klaar te maken voor de komende drie maanden. Een methode die goed werkt om bewust te kiezen voor kleding en daarmee een duurzamere garderobe samen te stellen. Echte winter-items werden opgeborgen en lentekleding haalde ik weer tevoorschijn.

Het scheelde een hoop dat ik mijn kleding een tijd geleden heel goed had uitgezocht en beter weet wat bij me past. Bijna alles vond ik nog mooi, ook al pasten sommige items me nog niet (een goede stok achter de deur dacht ik zo). Kleding die ik niet meer wilde dragen heb ik weggegeven of apart gelegd voor de rommelmarkt. Door het zo aan te pakken wist ik precies wat ik al had en wat er voor m’n gevoel nog miste voor de komende periode.

Wensenlijst voor je garderobe

In de maanden dat ik van mezelf niets mocht kopen hield ik wel een wensenlijstje bij. Nu ik mijn kast lenteklaar had gemaakt kon ik het lijstje aanvullen met de items die ik nog miste. Met zo’n wishlist kun je heel gericht shoppen en is het makkelijker om kleding die je eigenlijk niet nodig hebt aan je voorbij te laten gaan. Zo werkt het in ieder geval voor mij! Een handige app voor dit soort lijstjes is To Do, voorheen Wunderlist.

Wat heb ik tot nu toe gekocht?

En wat stond er op dat lijstje? Niet eens zoveel. Wat frisse nieuwe basics (hempjes) om oude mee te vervangen en een paar mooie tops die ik zowel in mijn vrije tijd als naar het werk kan dragen. Verder zou ik nog wel graag een leuke flared broek willen vinden. In ieder geval kan ik zo de komende maanden weer vooruit!

Per kwartaal je garderobe uitzoeken

Per kwartaal m’n kledingkast uitzoeken bevalt me wel. Zo blijft mijn garderobe up-to-date en opgeruimd. En daar hou ik van! Over drie maanden zoek ik mijn kast daarom opnieuw uit. Bevalt iets eerder al niet omdat het niet fijn meer zit of is versleten? Dan wacht ik niet tot de volgende opruimsessie, maar doe ik dit meteen weg. Iets wat ik heb overgehouden van het lezen van het boek van Marie Kondo en wat supergoed bevalt. Overal in huis pas ik dit toe. Ik heb dan ook altijd een tasje klaarstaan voor dit soort spullen, zodat ik de spullen makkelijk even naar de kringloop of kledingcontainer kan brengen. Op naar een tweede leven!

Tip: hang je kledinghangers anderom

Wil je ook een paar keer per jaar je kast uitzoeken en er niet teveel tijd in steken? Dan heb ik een tip voor je. Om het wat overzichtelijker te maken probeer ik nu de methode waarbij je de kledinghangers andersom ophangt. Kleding die je hebt gedragen hang je vervolgens weer goed in de kast. Zo zie je aan het einde van de periode in een oogopslag welke kleding je niet hebt gedragen. Handig! Tegelijkertijd misschien ook wel confronterend dat die ene top (die je per se wilde houden) wéér drie maanden ongedragen in de kast heeft gehangen. Misschien toch tijd om het los te laten? ;)

♡ José

▲▲▲

Sidenote

Tijdens het schrijven van dit blog staat de wereld op z’n kop. Corona is niet meer weg te denken uit het nieuws. Wat een ellende. En wat een heftige veranderingen heeft dit met zich meegebracht. Omdat ik het zelf fijn vind om heftige nieuwsberichten af te wisselen met wat luchtigere zaken, heb ik besloten dit blog over mijn challenge toch online te zetten. Wie weet zet het jullie aan het denken en inspireert het om ook eens wat kritischer naar je koopgedrag te kijken. En misschien vinden jullie het zelfs een leuke en ontspannende bezigheid. In alledaagse dingen is vaak zoveel ontspanning en klein (woon)geluk te vinden. Daar kunnen we allemaal wel wat extra van gebruiken in deze bizarre tijd toch? Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *