Make-over trap: van tapijt naar…

JoséInterieur 2 CommentsYes! We hebben de trappen opgeknapt! En oh wat ben ik blij met deze make-over! Onze trapbekleding was jarenlang een doorn in het oog. We wilden dit dolgraag aanpakken, maar zagen op tegen deze (voor ons) monsterklus. Begin dit jaar zijn we er toch eindelijk voor gegaan. Lees verder om te zien hoe het is geworden!

Tapijt als trapbekleding

Toen we hier kwamen wonen waren de trappen bekleed met geel tapijt. Niet echt onze smaak. Omdat we een trap zonder bekleding niet aandurfden vanwege gladheid, hebben we het gele tapijt destijds vervangen door antraciet tapijt dat wel tegen een stootje kon. Handig voor ons, maar ook met twee katers in huis dachten we. Uiteindelijk viel dit in de praktijk erg tegen. Dex en Felix gebruikten de trappen als krabpaal en al gauw zag het tapijt er niet meer zo netjes uit. Daarnaast sliepen ze vaak op de bovenste trap, waardoor het best veel werk was om bepaalde plekken goed te ontharen. Niet mijn hobby kan ik je vertellen.

En nu is het klaar!

Ondanks deze ergernissen, stelden we het aanpakken van de trappen steeds uit. Daar hadden we onze redenen voor. Het tapijt zat namelijk vastgelijmd en daaronder in het hout zaten nog honderden gaatjes van de nietjes waarmee het gele tapijt van de vorige bewoners was bevestigd. Een hele klus om dit weer mooi strak te krijgen. Maar toen ik op een dag de trap opliep kon ik er echt niet meer tegen. De trapbekleding moest.er.af! Misschien herkennen jullie het wel. Ineens is het dan klaar en moet er wat aan gebeuren. We prikten een weekend, vroegen mijn vader om hulp en gingen aan de slag.

Project make-over trap

Na een uurtje hadden we de bekleding van beide trappen verwijderd. Dat viel ons echt reuze mee. Vervolgens hebben we alle overgebleven nietjes verwijderd en ging mijn vader aan de slag om de lijmresten van de bovenste trap te verwijderen. Dat bleek nog niet zo makkelijk. Door het schuren werd de lijm warm en wilde het er niet af. Uiteindelijk heeft mijn vader het met een bouwföhn en een krabber voorelkaar gekregen. Held!

Nu we er eenmaal mee waren begonnen, vonden we het uiteindelijk toch een leuk project. Op de onderste trap heeft m’n vader houten platen bevestigd om de stootborden weer egaal te krijgen voor het verven. Want ja, er kwam geen bekleding meer terug, maar een mooi laagje verf. Het liefst groene verf!

Moodbord Trap-make-over

Sfeer bepalen aan de hand van een moodboard

Op Pinterest had ik al een tijdje vele inspiratiefoto’s van groen geverfde trappen verzameld. Heerlijk om te doen en meteen handig voor het samenstellen van een moodboard. Het maken van een moodboard is voor mij de ideale tool om combinaties te maken van kleuren en materialen om zo de sfeer te bepalen die ik wil neerzetten. Mijn uitgangspunt was het palet van favoriete kleuren gecombineerd met materialen die ik altijd toepas in ons interieur. Door hier één lijn in te trekken, worden de trappen en daarmee ook de hal en overloop, onderdeel van de rest van het interieur. Die balans in ons interieur vind ik prettig. Het geeft veel rust.

Het kiezen van kleur

Vanwege de lockdown was het niet mogelijk om testers op te halen bij de bouwmarkt. Als alternatief gebruikte ik accessoires in verschillende tinten groen. Deze accessoires verschoof ik af en toe zodat ik kon zien wat het licht op verschillende plekken (van beide trappen) met de kleuren deed. Na het kiezen van m’n favoriete tester, heb ik met behulp van de kleurenwaaier de bijpassende kleur erbij gezocht. Mijn vader gaf ons de tip om eerst alleen de grondverf in deze kleur te mengen om te kijken of de gekozen kleur daadwerkelijk uit zou pakken zoals ik voor ogen had. Slim, want het licht doet ontzettend veel met kleur. Dat maakt het best lastig om een inschatting te maken van de juiste kleur.

Dat bleek een goede zet, want de gekozen kleur pakte veel te licht uit voor op de trappen. Vooral de open trap naar de tweede verdieping oogde veel lichter dan verwacht, mede door het grote raam op de bovenste verdieping. Dat betekende op zoek naar een andere ‘tester’. Dit keer leende ik een opbergmand uit de kamer van Tijn. Nog steeds middengroen, maar net iets donkerder en met een grijze ondertoon. Na een paar dagen testen was ik eruit. Dit moest ‘m zijn! Omdat de grondverf er al op zat, bestelden we nu de kleur meteen in verf.

Gelukkig pakte de kleur deze keer goed uit. Door de dag heen verandert de kleur met het licht mee. En zowel in de ochtend, middag als avond vind ik hem elke keer weer mooi.

Wel of geen strips?

De paal en de zijkanten van de trap hebben we wit gelaten. Wit weerkaatst namelijk het licht in huis. Omdat de hal beneden vrij donker is en we op de eerste verdieping geen raam hebben op de overloop, wilden we het licht zoveel mogelijk door laten stromen van de tweede verdieping naar beneden.

Verder waren we nog van plan om grijze strips op de treden te bevestigen tegen het uitglijden. Dat is er nog niet van gekomen, maar ik moet zeggen dat het me qua gladheid reuze meevalt. Bovendien vind ik de trappen zonder strips veel mooier. Wie weet voegen we ze later nog toe, maar voor nu laten we het eerst zo.

De puntjes op de i met accessoires

Als finishing touch van deze heb ik het muurtje naast de trap naar de tweede verdieping aangekleed met accessoires. Het oog wil natuurlijk ook wat als je naar boven loopt. De Storytile was een cadeautje aan mezelf en de houten hanger stelde ik samen van spullen die ik al in huis had. De houten ring herkennen jullie misschien wel van de babymobiel die ik vorig jaar voor Tijn maakte. Nu heb ik hem hergebruikt en versierd met bloemen van Jurianne Matter, eigen knipsels en droogbloemen. En daarmee is de overloop boven echt onderdeel geworden van de rest van ons interieur.

Zo fijn! Dit gedeelte in huis is na deze make-over van een doorn in het oog veranderd naar een fijne ruimte. Elke keer wanneer ik de trap oploop ben ik weer blij dat we het nu toch hebben aangepakt. Project geslaagd! En hulde aan m’n vader die ons hiermee zo goed heeft geholpen!

♡ José

Comments 2

  1. Leuk om hier te lezen over jullie traprenovatie. De uiteindelijke kleur geeft een moderne uitstraling en past goed bij de rest van het interieur. Het lijkt me daarnaast ook gemakkelijker met schoonmaken. Stof verzameld zich natuurlijk snel in tapijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *