Let it grow!

JoséDIY, Planten en tuin Leave a Comment

De plantentrend van de afgelopen jaren heeft er bij mij voor gezorgd dat ik steeds meer liefde voor planten heb gekregen. Wie had dat gedacht! Ik niet in ieder geval. Het begon voorzichtig met een paar cactussen en vetplanten. Al gauw kwamen daar kamerplanten bij. En later ben ik zelfs gaan stekken. Niet altijd even succesvol, maar wel heel leuk om te doen. Inmiddels staan er overal door het huis stekjes en geef ik ze ook vaak cadeau. Omdat het seizoen voor stekken weer is begonnen laat ik in deze blog (onder andere) aan jullie zien hoe ik te werk ga.

Stek Monstera

Eerste kennismaking met stekken
Één van mijn eerste steksuccessen was met een Monstera. Beide stekken staan nog steeds hier in huis en doen het erg goed. Ze hebben nu beide vijf bladeren en lijken uit te groeien tot mooie kamerplanten. Op dit moment heb ik weer een nieuwe stek staan. Lees meer over het stekken van de Monstera.

Hangplant Scindapsus Pictus

De schaar er in
In de hoek van de woonkamer hangt een de Scindapsus Pictus. Een erg mooie én makkelijke plant met een luchtzuiverende werking. Als je de bladeren van dichtbij bekijkt lijken de vlekken op de bladeren te glinsteren. Deze plant deed het afgelopen zomer zo goed, dat hij al snel tot op de grond was gegroeid. Niet erg handig met een kruipende dreumes, dus ging de schaar er in. Omdat ik het niet over m’n hart kon verkrijgen om de gezonde bladeren weg te gooien besloot ik deze te stekken.

Detail wortel stekje

Sinds kort gebruik ik in plaats van een normale schaar deze mooie tuinschaar.

Luchtwortel stekje

Het stekken van de Scindapsus Pictus
Ik ging online op zoek naar uitleg hoe deze plant te stekken. Het bleek net als bij de Monstera heel eenvoudig te zijn. Bij een streng bladeren zitten vaak kleine knopjes vlakbij de steel van het blad, zie ook op de foto. Dit zijn kleine luchtwortels. Knip de streng boven de luchtwortel af, lang genoeg zodat je een mooie stek hebt om op water te zetten. Verwijder de bladeren die onder water staan. Zet het glas op een plek met veel licht en zorg dat het goed gevuld blijft met water. Na verloop van tijd (dit kan even duren) groeit de luchtwortel verder uit.

Stekjes op water

Detail wortel stekje

Dit is het moment dat ik de stek in potgrond zet en goed voorzie van water. Na een tijdje (en wat liefdevolle verzorging) zul je zien dat er een nieuw blad uitschiet.
Overigens kun je de stek ook meteen in vochtige potgrond zetten. Omdat ik dan niet in de gaten kan houden hoe de luchtwortel groeit, kies ik voor water.

Stek als cadeautje

Een groen cadeautje
Ik geef de stekjes ook graag cadeau. Leuk om iets blijvends te geven in plaats van een bosje bloemen. Het geeft nog leuker weg door de stekjes ‘in te pakken’. Bijvoorbeeld in een leuk (tijdelijk) papieren ‘potje’ met een mooi cadeaulabel met daarop een persoonlijk berichtje. Het label komt uit de Stationery box van House of Products.

Stekje cadeau

Hyacinthbol op vaas

Bolletjes op een vaasje
Een tijdje terug heb ik dit bolvaasje ontdekt. Bij gebruik van dit vaasje klop je eerst voorzichtig de potgrond uit de wortels voordat je het bolletje op het water zet. Wel even een kliederig klusje, maar het resultaat mag er zijn! Daarnaast heb ik het idee dat de bolletjes op deze manier veel langer meegaan dan in potgrond. En als het seizoen voor bolletjes voorbij is kan ik het vaasje prima gebruiken voor mijn stekjes.

Hyacinth bol op water

Hyacinth bol op water

Boek Natuurlijk tuinieren

La la la lente
Nu de lente is begonnen kan ik niet wachten om met mijn ‘groene’ vingers in de tuin aan de slag te gaan. Lekker snoeien en nieuwe plantjes poten. Mijn geduld wordt wel wat op de proef gesteld met die kou steeds, maar wie weet kan ik dit weekend eindelijk aan de slag. Heel vaak snoei ik wat op gevoel, maar ik vond het tijd om me van tevoren eens goed in te lezen voor ik de snoeischaar tevoorschijn haal. Hiervoor heb ik het boek Natuurlijk tuinieren in huis gehaald. Een handboek voor biologisch, ecologisch, organisch (en nu komt het) vooral ontspannen tuinieren. Dat laatste lijkt mij wel wat. Verder spreekt het me aan dat het over bewust tuinieren gaat met aandacht voor de omgeving en het milieu. Ik heb al even in dit boek zitten bladeren. Naast mooie (detail)foto’s staat het bol van handige weetjes en tips.

Boek Natuurlijk tuinieren

Tuinboek

Aantekeningen kan ik kwijt in dit tuinboek. Zo kan ik als beginnend tuinierder de namen van de planten in onze tuin noteren en erbij schrijven wanneer ik ze heb gesnoeid. In het tuinboek zitten harmonica vakken om zakjes met zaden in op te bergen (typisch iets waarvan ik anders niet weet waar ik het moet laten in huis), een tuinkalender (handig!), blanco pagina’s om je moestuin uit te tekenen en een kwartaal notitieboek.

Tuinieren

Nou, ben ik goed voorbereid of niet? Kom maar door met het mooie weer!
José

▲▲▲
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met House of Products. Je hebt al wat producten uit de collectie van HOP voorbij zien komen. Hieronder vind je ze nog even op een rij:

Monograph tuinschaar
HOP Stationery box (Er zijn ook andere leuke boxes verkrijgbaar!)
Monograph navulbaar houten potlood
Mijn Stijl handzeep groene thee
OYOY vaatdoekjes mint & grey
Natuurlijk tuinieren van Bob Flowerdew
HOP Tuinboek

Shoppen met korting
Er is nog veel meer leuks in de webshop van House of Products te vinden. En omdat shoppen met korting nog leuker is, mag ik 10% korting weggeven! Gebruik hiervoor de code HOP&JOSERUSSCHEN. De code is geldig tot 20-04-2018 op een groot gedeelte van de collectie (uitgezonderd sale producten, giftdeals en boeken. Het tuinboek shop je trouwens wel met 10% korting). Op het Instagram-account van HOP vind je nog meer inspiratie!

Tuinieren

▲▲▲
Samenwerkingen ga ik alleen aan met merken en bedrijven die bij me passen en waar ik ‘that Friday feeling’ van krijg. Ze bevatten dan ook een eerlijke review. Lijkt het je ook leuk om samen te werken? Neem dan contact met mij op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *