Favoriete kinderboeken

JoséKids Leave a Comment

Ook al lees ik de laatste tijd veel te weinig boeken, ik hou er echt van. Jezelf even helemaal onderdompelen in een andere wereld. Ik heb dan ook een soort heimwee als ik een boek weer uit heb. Best jammer dat ik de rust (nog) niet kan vinden voor een goed boek. Gelukkig lees ik wel dagelijks een boekje met Finn. Natuurlijk niet te vergelijken, maar wel heel leuk! Welke boeken favoriet zijn? Je leest het in dit blog.

Naast dat ik voorlezen erg gezellig vind, is het ook ontzettend goed voor de ontwikkeling van Finn. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van taal, luistervaardigheid, concentratie en het gevoel van veiligheid. Je kunt er eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Dus bekijken of lezen we overdag vaak boekjes tussen het spelen met Duplo en auto’s door en sluiten we elke dag af met een verhaaltje in bed. Een heel knus moment.

Voor het slapen gaan kiest Finn het verhaaltje zelf en heeft hierbij al een sterke voorkeur. Wat betekent dat ik vaak daaaagen achterelkaar hetzelfde boekje voorlees. Ik probeer soms nog een andere voor te stellen, maar nee, meneer weet goed wat hij wil. En wat niet. ; -)

Gewoon zoals je bent

Met stip op 1
Met stip op 1 staat Gewoon zoals je bent. Een kraamcadeau van een goede vriendin. Ikzelf viel voor de illustraties, het verhaal én dat er een olifantje in voorkomt (voor olifantjes heb ik m’n hele leven al een zwak). Het boekje leest erg fijn voor en er zit een mooie gedachte achter het verhaal.
Gewoon zoals je bent van Johny Lambert – over olifantje kleine Snuf die niet in de rij kan lopen.

Meneer Tijger wordt wild

Roarrrr!!
Een boek waarmee het me af en toe toch lukt om af te wisselen is Meneer Tijger wordt wild. Deze kocht ik zelf een keer toen m’n oog op het omslag viel terwijl ik stond te wachten voor de kassa. Die moest mee! Wat een toffe illustraties. Wat zou het gaaf zijn als daar posters van zouden zijn. Maar ach, het omslag zelf staat ook mooi op het boekenplankje! Naast de illustraties vind ik het verhaal ook heel leuk. Nog leuker, Finn brult af en toe mee! Roarrrr!!
Meneer Tijger wordt wild van Peter Brown – over meneer Tijger die besluit wild te worden.

Meneer Tijger wordt wild

Mama kwijt

Leuk en kort verhaal
Het boekje Mama kwijt is van stevig karton, waardoor ik deze al vrij snel aan Finn heb kunnen geven. Het verhaaltje is leuk en kort. Perfect voor wanneer Finn zo moe is dat hij het verhaaltje bijna niet meer uit kan luisteren. Of voor wanneer mama te moe is voor een lang verhaal… ; -) (yep, guilty!).
Mama kwijt van Chris Haughton – over kleine uil die mama kwijt is en samen met eekhoorn op zoek gaat.

De kleine walvis

Rijke illustraties
Een andere favoriet is De kleine walvis. Bij mij met name favoriet om de illustraties, want de tekst vind ik niet altijd even lekker voorlezen (zou het komen doordat het een vertaling is?). Daarom verzin ik hier vaak mijn eigen tekst bij. De illustraties lenen zich hier perfect voor, want ze zijn erg rijk waardoor er genoeg is om aan te wijzen en mee te nemen in het verhaal.
De kleine walvis van Benji Davies – over een jongetje die na een stormachtige nacht een kleine walvis op het strand vindt.

De mol

Een boekje over poep?
Het boekje over een mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept heeft een erg grappig einde. Ik verklap verder niets!
Over een mol van Werner Holzwarth

Raad eens hoeveel ik van je hou

Het eerste boekje
Raad eens hoeveel ik van je hou lees ik zelf graag voor omdat ik het zo’n mooi en lief verhaaltje vind. Ik kocht het boekje toen ik net zwanger was voor Tim; z’n eerste cadeautje als papa.
Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram – over hoeveel hazeltje en Grote haas van elkaar houden.

Sammie

Catlady
Bij mij als catlady zijn er natuurlijk ook boekjes over katten in huis te vinden. Dit boekje met leuke halve tussenpagina’s kreeg Finn van mijn moeder, ook een catlady!
Sammy in de winter van Anita Bijsterbosch – over de kat Sammy die op een winterse dag buiten gaat spelen.

Badboekje

Badboekjes
Toen Finn nog heel klein was en ik het echt zonde vond om hem een papieren boekje te geven, gebruikte ik badboekjes van Nijntje en Pim en Pom. Deze boekjes zijn zacht en afwasbaar en kunnen daardoor tegen een stootje. Ideaal!

Zoekboek

Samen zoeken
Finn is dol op auto’s, brommers en sinds kort ook graafmachines. En laten die nou net allemaal in dit boek voorkomen. Ook nog gepersonaliseerd met een Finn in de hoofdrol. Overdag kunnen we hier heerlijk samen in lezen en kijken.
Waar is de blauwe auto? van J. Krause – een groot zoek- en aanwijsboek.

Jip en Janneke

Jeugdsentiment
Het grote boek van Jip en Janneke kreeg ik van collega’s als kraamcadeau. Vol met leuke verhaaltjes en de kenmerkende toffe illustraties in zwart-wit en in kleur. Vroeger heb ik zelf veel Jip en Janneke gelezen (wie niet eigenlijk?), dus vind ik het extra leuk dat ik het nu aan Finn kan voorlezen. Ik wacht nog even tot Finn iets ouder is, dus voor nu staat ie alleen nog mooi te wezen op de boekenplank.
Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt – over twee kleuters die gewone dagelijkse dingen meemaken.

Nog meer leesplezier
Binnenkort vieren we de tweede verjaardag van Finn (#stopdetijd). Een paar nieuwe boekjes om af te wisselen zouden leuke cadeautjes zijn voor nog meer leesplezier. Voor Finn, maar ook voor mij! Weet jij nog een boek die echt niet mag ontbreken op de boekenplank? Laat het me weten in een reactie onder deze post!
José

Favoriete kinderboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *