DIY: Maak je eigen ronde wandhanger

JoséDIY Leave a Comment

Het muurtje in onze hal boven is al jaren een beetje saai. Het zou toch zoveel leuker zijn als je hier iets moois ziet wanneer je naar boven loopt. Maar wat te doen met een vrij smal muurtje in een niet al te grote ruimte? Na wat scrollen op Pinterest wist ik het: een ronde wandhanger. Ik ging zelf aan de slag en in dit blog laat ik zien hoe.

Eenvoudig mooi

Ik heb vaker een wandhanger gemaakt, maar altijd op een recht latje met een macramé knooptechniek. Deze keer wilde ik graag wat anders. Niet te druk, maar eenvoudig mooi. Geïnspireerd op de ronde dromenvangers die ik had gezien waarbij de draden in rechte lijnen gespannen zijn. Simpel, maar zo mooi! En goed passend op de verdieping waar wij slapen.

Om wat warmte aan de verder vrij lichte ruimte toe te voegen wilde ik graag iets doen met kleur. Ik had nog textielgaren in een mooie tint groen liggen die ik ooit eens heb gebruikt voor een macramé wandkleed. Ook een zwart metalen ring had ik nog in huis. Maar… toen ik afgelopen weekend tijdens Creative Life in Utrecht een prachtige houten ring versierd met bloemen zag was ik verkocht. Een instant crush, dus hout moest het worden! Samen met het groene garen een perfecte combi op de lichte muur.

Weer thuis ging ik op zoek. Bij wolcafe.nl vond ik een mooi houten exemplaar en kon ik zelfs kiezen uit meerdere formaten. Vanwege de smalle muur koos ik voor een ring met een diameter van 20 centimeter. Later die week ging ik aan de slag.

Stappenplan ronde wandhanger

Eerst deed ik nog een rondje Pinterest om wat inspiratie op te doen voor het vastzetten van de draden. Omdat ik weinig voorbeelden kon vinden waarin de techniek duidelijk werd uitgelegd, besloot ik zelf wat te proberen. Ik neem jullie stapsgewijs mee in hoe ik het nou uiteindelijk heb gedaan. En ik kan je vertellen; deze DIY is easy peasy!

Stap 1:

Bepaal hoe lang je de draden wilt hebben. Knip vervolgens alle benodigde draden in deze lengte. Omdat het textielgaren dat ik heb gebruikt vrij grof is, had ik aan zes draden genoeg bij ring met een diameter van 20 cm.

Stap 2:

Bepaal hoe je de hanger wilt ophangen. Met een lus van hetzelfde draad of direct op de spijker. In het eerste geval leg je een korter stuk draad klaar bij de ring waar je omheen gaat knopen zodat deze meteen mooi vast zit.

Stap 3:

Bepaal het startpunt van het werk en leg de draad van de lus waarmee je de hanger wilt ophangen op de ring. Vervolgens leg je de eerste rij knopen. Dit is nu de bovenkant van de wandhanger. Laat de draden naar beneden hangen over de houten ring.

Stap 4:

Wikkel per draad de twee uiteinden om de onderkant van de ring tussen de twee draden door. Trek deze vervolgens aan waardoor er spanning op komt te staan. Herhaal deze stap voor alle draden.

Doordat ik textielgaren heb gebruikt dat vrij stroef van structuur is en de ring van onbewerkt hout is blijven de draden zitten en glijden ze dus niet los. Hierdoor is het niet meer nodig om een knoop in de draden te leggen. Let op: bij een metalen ring en draad met een gladdere structuur kan dit wel het geval zijn. Leg dan een knoopje. Je kunt ervoor kiezen om de uiteinden van de draden bij te knippen. Bijvoorbeeld recht of schuin aflopend. Je kunt ze ook, zoals ik heb gedaan, lekker zo laten voor een speels effect.

Stap 5:

Ophangen maar! Ik besloot de wandhanger eerst op te hangen met washitape. Dit doe ik vaker wanneer ik iets aan de muur wil bevestigen om de juiste plek te bepalen. Ik laat het dan een tijdje zo hangen voordat ik een spijkertje in de muur sla. Is de plek toch niet helemaal naar m’n zin? Dan is het op deze wijze nog makkelijk om te schuiven. Ik heb het geheel afgemaakt met een ecoline tekening die ik tijdens een workshop van Paper Brush Studio maakte. Ook erg leuk om te doen!

En klaar! Een simpele DIY die niet veel tijd en materialen kost, maar wel net wat extra’s geeft aan dat anders wat kale muurtje. Easy peasy toch?

♡ José

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *