DIY: Knoop je eigen macramé wandkleed

JoséDIY 1 Comment

Om een persoonlijke touch aan ons interieur toe te voegen vind ik het leuk om zelf dingen te maken. Zo heb ik diverse DIY-projectjes in huis staan én hangen. Een tijdje terug liet ik al eens in de blog DIY: Macramé plant hanger stap voor stap zien hoe je zo’n leuke hanger knoopt.

Sindsdien heb ik vaker wat geknoopt, waaronder een macramé wandkleed. In deze blog laat ik je zien hoe makkelijk het is om zelf een macramé wandkleed te maken.

Benodigdheden voor deze DIY macramé wandkleed
Voor het knopen van een wandkleed heb je het volgende nodig:
▲ Touw of dik garen
▲ Houten lat of stok

Het is belangrijk dat het touw makkelijk knoopt en zich mooi vormt. Ik heb textielgaren gebruikt van Hoooked Zpaghetti. Het garen wordt gemaakt van kwalitatief, hoogwaardig en duurzaam restmateriaal uit de mode- en textielindustrie. Fijn dat de stof zo een nieuw leven krijgt! Het leuke is dat dit garen in heel veel kleuren verkrijgbaar is, zo ook in m’n favoriete kleur groen. De stok kocht ik bij de bouwmarkt. Je kunt in plaats van een rechte stok ook een mooie houten tak uit de natuur ervoor gebruiken.

Werkbeschrijving macramé wandkleed
Hieronder leg ik stap voor stap uit wat je moet doen. Je zult zien dat een wandkleed met dit patroon erg makkelijk is om zelf te maken.

Stap-1-wandkleed-macrame

Stap 1:
Knip de garen op maat. Het aantal en de lengte is afhankelijk van hoe groot het wandkleed wordt. Ik heb draden van drie meter lang geknipt. De knopen nemen ook ruimte in, dus houd hier rekening mee bij het vaststellen van de lengte. Zorg ervoor dat je een even aantal draden hebt. Leg vervolgens de eerste knoop om de stok.

Stap-2-wandkleed-macrame

Stap 2:
Verbind de eerste twee draden met een knoop. Je gebruikt hiervoor de twee buitenste draden en sluit de twee binnenste als het ware in.

Stap-3-wandkleed-macrame

Stap 3:
Deze knoop leg je nog een keer. Laat hierbij wat ruimte in de knoop zitten.

Stap-4-wandkleed-macrame

Stap 4:
Herhaal stap 3 bij alle ‘tweetallen’ van draden.

Stap-5-wandkleed-macrame

Stap 5:
Nu ga je verder met de tweede rij knopen. Hiervoor moet je de twee buitenste draden aan beide zijkanten niet meenemen. Leg deze dus even opzij zodat je niet in de war raakt. Pak vervolgens van de twee strengen die naast elkaar liggen weer de buitenste draden en leg eenzelfde knoop als bij stap 2.

Stap-6-wandkleed-macrame

Stap 6:
Deze knoop leg je nog een keer. Laat hierbij weer wat ruimte in de knoop zitten. Dit is dezelfde handeling als bij stap 3.

Stap-7-wandkleed-macrame

Stap 7:
Ook deze knoop leg je weer bij alle ‘tweetallen’ van draden. Als je een rij af hebt, kun je de knopen nog even bijstellen zodat ze allemaal op dezelfde hoogte zitten.

Macrame-wandkleed-klaar

De puntjes op de i
Bij de volgende rij knopen kun je de twee buitenste draden aan beide zijkanten er weer bij betrekken zodat het kleed een stukje recht loopt. Doe je dit niet dan heb je minder knopen per rij en knoop je in de vorm van een driehoek. Je kunt zien dat ik bij dit wandkleed bij drie knopen de buitenste draden heb meegenomen, voordat ik vanaf rij zes steeds minder knopen ging leggen per rij. Na het leggen van de laatste knoop kun je nog alle knopen voor de laatste keer bijstellen zodat ze allemaal goed zitten. Daarna knip je de draden aan de onderzijde af. Ik heb ze recht afgeknipt, maar je kunt ze ook mooi in een driehoek laten lopen.

Woonkamer-wandkleed-1

Done! Ophangen maar!
Om het kleed op te hangen heb ik hetzelfde garen gebruikt, twee houten kraaltjes toegevoegd en met een simpele knoop aan de stok bevestigd. De leuke houten knop waaraan ik het kleed heb opgehangen vond ik bij Praxis en hing ik op met een stukje tesa powerstrip. Lees in mijn blog Tip! Weg met die boormachine! meer over het gebruik van powerstrips. De tint groen en het hout past fijn bij de rest van ons interieur.

Macramé wandkleed in tuin op schutting

Maar… ook in onze tuin! Ik vind het leuk om af te wisselen en heb het macramé kleed afgelopen zomer ook met mooi weer in de tuin opgehangen. Zo’n kleed maakt de saaie schutting toch een stuk leuker!

Macramé wandkleed

Mini make-over van de slaapkamermuur
Voor mini make-over van de slaapkamer heb ik laatst een wat groter macramé wandkleed gemaakt. Ook dit keer van Hoooked Zpaghetti, maar nu in gemêleerd grijs. Bij dit kleed heb ik minder ruimte tussen de knopen gelaten, zodat het kleed wat dichter oogt. Ook heb ik hem niet schuin laten lopen, maar recht geknoopt. Het is wel even een werkje, maar erg leuk om te doen!

Slaapkamer

Lijkt het je ook leuk en ga je aan de slag? Succes en veel plezier!
José

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *