De Graslelie stekken doe je zo!

JoséDIY, Planten en tuin Leave a Comment

Stekje Graslelie op water

De eerste maanden van het jaar zijn omgevlogen! Helemaal met een newborn in huis. Niet erg hoor, want we zitten daardoor alweer in het voorjaar; mijn favoriete seizoen! Lekker de buitendeuren open, genieten van de zon, het fijne licht in huis en het vele buiten zijn. Een seizoen waarin ik ook graag mijn planten wat extra aandacht geef. Én een goede periode om te stekken. Deze keer is mijn Graslelie aan de beurt.

Groen in huis

De laatste jaren zijn er bij ons in huis steeds meer planten te vinden. In elke kamer staat minstens eentje. Al dat groen staat gezellig en maakt dat het interieur meteen leeft. Al is daar niet veel voor nodig met twee kids in huis. ;) Omdat ik mijn groene vingers nog wel wat verder mag kweken, kies ik nu vaak planten die niet alleen mooi zijn, maar ook makkelijk qua verzorging. De Graslelie (Chlorophytum comosum) staat bekend als één van de meest makkelijke kamerplanten. Hij heeft een sterke luchtzuiverende werking en is niet giftig voor mens en dier. Fijn om in huis te hebben dus!

Toen ik vorig zomer een stekje van de Graslelie van mijn tante kreeg, had ik nog geen ervaring met deze plant. Ik plaatste hem bij het raam in onze badkamer. Dat dit een zeer gunstige plek is, blijkt wel aan hoe de stek is uitgegroeid tot een mooie grote plant. Ze geeft zelfs op haar beurt weer eigen stekjes. Deze groeien aan lange stelen die eerst hele mooie witte bloemetjes geven. Wanneer de Graslelie hoog staat of in een plantenhanger hangt, kun je deze stelen lekker laten hangen voor een speels effect. Bij ons hangen ze inmiddels voor de verwarming, wat niet echt fijn is voor de jonge plantjes wanneer de verwarming brandt. Tijd om te snoeien. Omdat ik het zonde vond om niets met deze jonge plantjes te doen, zocht ik uit hoe ik zelf deze Graslelie kon stekken.

Het stekken van de Graslelie

En dat bleek echt heel eenvoudig te zijn. Er zijn verschillende manieren om de Graslelie te vermeerderen. Zo kun je de jonge plantjes (kopstekjes) bijvoorbeeld op water zetten of meteen in de potgrond planten. Mijn voorkeur gaat vaak uit naar de eerste methode, zodat ik een beetje in de gaten kan houden hoe de luchtwortels verder uitgroeien. Dit doe ik ook wanneer ik de Monstera of de Scindapsus stek. Ontzettend makkelijk en werkt bij mij altijd heel goed.

De grootste kopstekjes snij ik met een schoon mes van de lange stengel af. De stengel zelf laat ik zitten omdat deze weer nieuwe stekjes geeft. Aan de onderzijde van de jonge plantjes kun je knopjes zien zitten. Dit zijn de luchtwortels die verder wortelen wanneer je deze in water of in potgrond zet.

Voor de stekjes gebruik ik een klein wijnglas vol water die ik vervolgens op een plek met veel daglicht plaats. Het enige wat ik nu hoef te doen is wachten en af en toe het water verversen. Groeien maar!

Let it grow

Na een week is de wortel al iets verder gegroeid. Ik wacht meestal tot de wortels nog wat langer zijn voor ik ze in de potgrond zet. Naast de wortels groeien de blaadjes ook lekker door. Zo heb je na een paar weken wachten al echt een mooi klein plantje.

En zie hier een leuke nieuwe aanwinst voor op de kamer van Finn!

Wist je dat..

Enthousiast geworden over deze plant of het stekken ervan? Hier nog een aantal feitjes op een rij. Wist je dat de Graslelie..

.. van oorsprong een Zuid-Afrikaanse bodembedekker is?
.. er wel 65 soorten van zijn?
.. houdt van een lichte standplaats (geen direct zonlicht),
.. maar ook prima op een wat donkere plek kan staan?
.. graag minstens 1 x per week water krijgt (en bij warm weer wat vaker)?
.. het goed doet bij een hoge luchtvochtigheid?
.. daardoor bij droog weer houdt van een fijne nevel sproeibeurt?
.. volgens een onderzoek van NASA, naast het opnemen van koolstofdioxide, ook op een natuurlijke manier bepaalde giftige stoffen in de lucht, zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen kan neutraliseren?

Én dus supermakkelijk te stekken is?!

Denk je van ’Leuk! Dat wil ik ook doen!’ maar heb je geen plek meer in huis voor al die nieuwe plantjes? Geen nood, ze doen het ook erg goed als kleinigheidje. Wikkel een mooi servet om het potje en je hebt leuk origineel cadeautje!

Veel stekplezier!

♡ José

Graslelie in bloei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *