Bewust kiezen voor je kleding

JoséLifestyle, Persoonlijk Leave a Comment

Hoe fijn is het om ‘s ochtends bij het kiezen van je kleding een mooi opgeruimde kast te zien met alleen maar items waar je je lekker in voelt? Alles overzichtelijk, zodat je meteen ziet wat je hebt en daardoor makkelijker keuzes kunt maken. Het werkt naast het opmaken van je bed erg goed voor een lekkere flow om de dag mee te beginnen. En weet je? Als je er een keer tijd in steekt om je kleding en kast goed op orde te brengen, is het makkelijk om het ook netjes te houden. In dit blog vertel ik je er meer over. En over de challenge die ik mijzelf de komende maanden ‘opleg’.

Geïnspireerd door Marie Kondo

Het is bij mij begonnen toen ik vorig jaar het boek Opgeruimd van Marie Kondo had gelezen en vervolgens rigoureus het hele huis ging opruimen. In m’n blogpost Opruimen met Marie Kondo lees je meer over mijn opruimactie. Ik ben daarbij begonnen met mijn kledingkast. Een van de makkelijkere categorieën volgens de methode, wat bij mij ook echt het geval bleek. En dat terwijl ik eigenlijk altijd juist moeite had met het wegdoen van kleding!

De visie achter het opruimen sprak mij zo aan, dat ik helemaal geïnspireerd en gemotiveerd aan de slag ging. Met de methode, ook wel KonMari genoemd, houd je alleen de dingen waar je blij van wordt en doe je al het andere weg. Het idee hierachter is niet alleen een opgeruimd huis met spullen waar je blij van wordt, maar ook verandering in je manier van denken, leefgewoonten en het nemen van besluiten. Daarnaast geeft het een zichtbaar resultaat, wat op mij altijd een positief effect heeft en me stimuleert het ook netjes te houden.

Kleding uitzoeken volgens de KonMari methode

Aan de slag

Met jeukende handen begon ik mijn kledingkast uit te ruimen. Omdat je bij deze methode per categorie werkt, verzamelde ik al mijn kleding op en rond ons bed. Dan pas zie je hoeveel je hebt. En hoe weinig je daarvan eigenlijk ook echt met plezier draagt. Stuk voor stuk liet ik alles door mijn handen gaan. Vragen die ik mezelf stelde bij het uitzoeken van m’n kleding waren:

  • Past het bij mijn stijl?
  • Is de pasvorm nog goed?
  • Heb ik dit het afgelopen jaar gedragen?
  • Zal ik dit binnenkort weer dragen?
  • Wat is de conditie? Indien beschadigd, ga ik moeite doen om het te laten repareren?
  • Als ik het nu in de winkel zie hangen, zou ik het kopen?
  • Word ik er echt blij van als ik het draag?

Als ik een of meerdere vragen met nee beantwoorde, was het tijd om afscheid te nemen. Zonde van de ruimte in m’n kast.

Close up kleding

De kleding die bij mij door de keuring kwam verzamelde ik op een tijdelijk kledingrek. Items waar ik over twijfelde, die versleten waren, die ik nooit meer droeg of nooit echt met plezier had gedragen legde ik apart. Uiteindelijk bleven er een aantal stapels over: kleding die ik wilde houden, versleten kleding, kleding voor de verkoop en kleding voor donatie.

De kleding die ik wilde houden kreeg een plekje in mijn kledingkast. Netjes opgevouwen of op speciaal nieuw gekochte houten hangers. Staat ook meteen veel rustiger én leuker. De andere stapels heb ik meteen die week opgeruimd door ze weg te brengen.

Ordenen per seizoen en categorie

Nu ik toch de kast opnieuw aan het indelen was, greep ik meteen de kans om het dit keer anders te doen om meer orde en overzicht te krijgen (en te houden!). Ik maakte hierbij onderscheid tussen zomer- en winteritems. Klinkt als een open deur, maar dit deed ik dus voorheen nooit. Alles hing en lag bij elkaar in de kast. Ik kocht opbergdozen waarin ik seizoenskleding netjes opgevouwen kon opbergen. Items die zowel in de lente als herfst gedragen kunnen worden kregen samen met de kleding uit het betreffende seizoen een plek. Alles per categorie. Denk aan stapeltjes met hempjes, shirts, truien, broeken, nachtkleding en sportkleding. Voor de hangende items hield ik ook een bepaalde volgorde aan. Hoeft natuurlijk niet, maar werkt voor mij goed.

Close-up kleding

Capsule wardrobe: yay or nay?

Vooraf en tijdens deze opruimsessie heb ik veel gelezen over een capsule wardrobe (onder andere op unfancy.com). Het gaat hierbij om een collectie bestaande uit 30 tot 40 items waarin alles zit dat je daadwerkelijk nodig hebt voor een seizoen (3 maanden). Bijvoorbeeld tops, onderstukken, jurken, jassen en schoenen. Accessoires, ondergoed, sokken, sportkleding of kleding voor een speciale gelegenheid worden hier niet bij gerekend. Je kijkt vooraf aan een seizoen wat je hebt en vult alleen wat je mist aan met nieuwe items. Dat kan een hoop tijd en geld schelen omdat je vervolgens in die drie maanden niet of minder op zoek gaat naar nieuwe items. Je hebt immers al een collectie samengesteld met alleen de items waar je blij van wordt en graag draagt.

Na het opruimen van mijn kast had ik voor het seizoen meer items over dan 40 stuks. Dus zo’n capsule collectie was voor mij een nay. Is dat erg? Nee. Gelukkig was dat voor mij niet het doel. Een goed opgeruimde kast met kleding die ik bewust had gekozen, dat was wat ik graag wilde. Daarnaast was ik na mijn eerste zwangerschap een beetje zoekende naar mijn stijl. Door het maken van moodboards en al m’n kleding eens heel kritisch te bekijken, te passen en te combineren hield ik kleding over waar ik me fijn in voelde, waar ik blij van werd. En wanneer je alleen nog maar hoeft te kiezen uit kleding die je helemaal leuk vindt, is een outfit uitkiezen een piece of cake. Echt waar. Ik heb ‘s ochtends nog nooit zo snel bedacht wat ik aan ga trekken als de laatste maanden. Ideaal, dus yay!

Capsule wardrobe kleding collectie

Ook al streef ik niet naar een capsule wardrobe, ik heb wel van deze methode overgenomen om per seizoen goed te kijken wat ik al in huis heb en wat ik eventueel nog mis. De missende items mag ik van mezelf kopen. Zo verleid ik mezelf niet om kleding te kopen die ik eigenlijk niet nodig heb, maar koop ik veel bewuster omdat ik vasthoud aan mijn wensenlijstje. Ik houd daarbij ook rekening met de kwaliteit en val veel minder voor snelle koopjes. En zo werk ik toe naar een duurzamere garderobe. Het blijft work in progress hoor, want helemaal heilig ben ik nog niet, maar in ieder geval wel al een stuk bewuster!

Opgeruimde kledingkast met Marie Kondo

Door de komst van de baby moest er wat met meubels geschoven worden in huis. Zo hebben we sinds kort een nieuwe kledingkast in onze slaapkamer. Door de opruimactie paste al m’n kleding makkelijk in de wat kleinere kast. Zo fijn!

En dan nu de challenge

Na verschillende blogs (bijvoorbeeld van Mirjam Hart) te hebben gelezen over Slow Fashion Season, een initiatief van CollAction, was ik opnieuw geïnspireerd. Hierbij werden mensen opgeroepen om een vastgestelde periode van 3 maanden geen nieuwe kleding meer te kopen. Om onder andere meer bewustwording te creëren over hoe vervuilend de mode industrie is en hoe makkelijk er geld wordt uitgegeven aan nieuwe kleding. Heel interessant om eens aan deel te nemen dacht ik zo. Alleen wil ik niet wachten tot de volgende challenge van dit initiatief. Ik wil nu al beginnen! En dus heb ik besloten de komende maanden geen nieuwe kleding meer te shoppen.

En dan denk je vast: Ja makkelijk zeggen. Ben jij niet hoogzwanger? Dat klopt, ruim 38 weken om precies te zijn. Echter maakt dat het voor mij zeker niet makkelijker. Tijdens en na mijn zwangerschap van Finn was ik zo zat van mijn zwangerschapskleding dat ik alvast wat nieuws ging shoppen. Ik maakte daarbij met m’n zwangerschapsbrein soms keuzes die ik later niet altijd meer begreep… Zonde toch? Bovendien kon ik niets goed passen omdat mijn lijf natuurlijk helemaal anders was en ook best een tijdje anders bleef. Dat ik mezelf daarom nu deze challenge ‘opleg’ gaat me niet alleen geld en tijd schelen (want minder online speuren), maar gaat me ook behoeden voor eventuele foute keuzes. Tegelijkertijd ben ik milieubewuster bezig. Ik zeg win-win-win!

Items die aan vervanging toe zijn zoals ondergoed, sokken of hempjes mag ik wel aanschaffen. Maar… die leuke trui, top, broek, of ander moois laat ik aan me voorbijgaan.

Of het me echt gaat lukken? Geen idee. Ik ben in ieder geval erg gemotiveerd en hoop dat ik dat vast kan houden. Vooral met al die hormonen in m’n lijf… We zullen het zien! Over een aantal maanden zal ik mijn ervaringen met jullie delen op dit blog. En ondertussen geniet ik sowieso elke dag weer van mijn opgeruimde en fijne kledingkast. Dat helpt vast goed mee!

♡ José

Opgeruimde kledingkast met Marie Kondo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *